Community Hospital, Spalding

  • Client:
    East Lincolnshire Primary Care Trust
  • Local Authority:
    South Holland District Council

The Brief

Committed to replacing the outdated and disparate facilities in Spalding with modern, fit-for-purpose health care provision, the PCT and Hospitals Trust required a site for a new state of the art facility, matching a wide range of criteria.

Ease of access for patients, staff and visitors by means other than just cars, was inevitably a key challenge within this large rural district, while including a new ambulance station meant that response time requirements were important too and, of course, in this part of low-lying eastern England, flood-risk is an ever present issue.

Our Role

This was a long-standing aspiration viewed variously with scepticism and optimism.  People had set ideas of what and where the facility should be, often assuming an out of town, by-pass site to be the only option. Neither the Trusts nor the client team accepted that finding a site providing for access by foot, cycle and public transport and catering for private car access was impossible.  Several site options were assessed against both the full range of planning criteria and specific operational requirements.

The challenge required genuine openness , passion and commitment by all parties; attributes that were, fortunately, evident in clients, engineers, architects and landscape architects, the local authority and local community alike.  Focused community consultation allowed the reasoning behind the selected site to be explained and clinical and other experts to explain why specific issues necessitated particular treatment.  Green design in relation to energy conservation, production and sustainable drainage and flood management ensure a truly sustainable facility in a calm, landscaped environment – an asset of which the community will long be proud.

Globe’s role in managing the complexities of the project, ensuring an integrated development and, galvanising support across all sectors was crucial in finally delivering these vital facilities in a high quality building and landscaped setting and on the most sustainable site.

Outcomes

Necessary planning permissions were successfully gained within Trust timescales to enable the £24 million funding to be confirmed and contracts to develop this impressive new facility let.

Related Entries